Hoe herken je een goede personal trainer?

Een gezondere levensstijl creëren, afvallen, conditie opbouwen of gewoon weer eens “letterlijk”lekker in onze vel zitten. Tegenwoordig schakelen we voor allerlei doeleinden een personal trainer in. En omdat de vraag steeds groter wordt, is het aanbod aan personal trainers bijna niet meer te overzien. Wil jij ook aan de slag met een personal trainer? Maar weet je niet precies waar een goede personal trainer aan moet voldoen? In deze blog gaan wij dieper in op de vraag: Hoe herken ik een goede personal trainer?

De markt voor personal training wint steeds meer aan terrein en dat is een goede ontwikkeling. Het is een teken dat we ons steeds bewuster worden van het belang van een goede gezondheid. Een personal trainer is een goed “hulpmiddel” om jouw fysieke doelen op een verantwoorde manier te bereiken én behouden, maar let op! Er is wel degelijk verschil in kwaliteit.

Een goede personal trainer

Door mijn jarenlange ervaring in de sportbranche heb ik de markt voor personal training zien opbloeien en veel personal trainers ontmoet. Velen die kennis van zaken hadden, maar helaas ook velen die zichzelf de titel “personal trainer” toekenden na een aantal jaren zelf te hebben getraind, sporttijdschriften te hebben gelezen of filmpjes op Youtube te hebben gezien. Zij schroomden er niet voor om zich als professional op de markt aan te bieden voor de hoofdprijs.

Let dan ook op de opleiding van de personal trainer. Een opgeleide personal trainer kan jouw persoonlijke vragen op het gebied van spieren en voeding theoretisch onderbouwen. Maar vergeet ook zeker niet het belang van het mentale aspect. Een personal trainer is niet automatisch ook een mental coach, ook al claimen zij dit wel te zijn. Mental coaching is niet enkel motiveren “kom op je kan het! nog maar 15 push ups ga door!”, mental coaching vraagt oprechte aandacht van de personal trainer door middel van coaching gesprekken waarin gefocust wordt op het doorbreken van mentale blokkades, het achterhalen van stressfactoren en het creëren van ontspanning en balans tussen lichaam en geest. Vraag dan ook aan de personal trainer, welke mental coaching in zijn pakket heeft opgenomen, wat dit precies inhoudt.

Daarnaast is voeding voor 80% bepalend in het bereiken van een positief eindresultaat. Een personal trainer die jou alleen fysiek traint en niet adviseert over voeding en/of zijn of haar voedingsschema’s niet op maat maakt, is gewoon slecht!

Wij adviseren jou om altijd een afspraak te maken voor een (vrijblijvend) intakegesprek. Een ideaal moment om te achterhalen of jij een klik hebt met jouw, wellicht, toekomstige personal trainer. Kies voor iemand die je veel durft toe te vertrouwen, waar jij een goed gevoel bij krijgt en waar je je voor langere tijd aan wilt binden. Een goede personal trainer toont veel interesse en heeft oprechte aandacht voor JOU. Wordt er bijvoorbeeld tussen de trainingen door eens een bericht gestuurd met de vraag “Hoe gaat het met je?” of wordt er rekening gehouden met jouw privé situatie en kan je daar ook met jouw personal trainer over praten? Kies niet voor iemand die werkt volgens uurtje factuurtje.

“Hoe duurder een personal trainer, hoe beter hij of zij is!”. Een kreet die ik vaak voorbij hoor komen in de zoektocht naar een personal trainer. Een prijs zegt echter weinig over de kwaliteit van de dienstverlening. Een personal trainer bepaalt zijn of haar eigen prijs en doet dat aan de hand van wat hij of zij zichzelf waard vindt. Vraag je personal trainer wat bij het bedrag precies inbegrepen zit. Personal training hoeft namelijk niet extreem duur te zijn!

Heeft jouw personal trainer echt oog voor JOU?

Zoals de naam aangeeft is personal training 1 op 1 begeleiding. De focus ligt volledig op jou en het behalen van jouw doelen. Als een personal trainer volledig meetraint, gaat dit ten koste van de kwaliteit. Iedere beweging dient namelijk correct te worden uitgevoerd en goed aangeleerd te worden, zodat jij geen blessures oploopt. Ook al lijkt het goed bedoeld, een personal trainer heeft hierdoor geen tijd om volledig mee te kunnen trainen. De personal trainer doet enkel de oefeningen voor, geeft af en toe een boost om het tempo op te voeren en uiteraard doet hij of zij af en toe mee voor de motivatie, maar dan voor max. 15 seconden.

Kortom, een goede personal trainer:

[list type=”6″]

  • Heeft verstand van voeding en weet ongeacht de doelstelling te onderbouwen welke voeding geschikt is voor jou
  • Maakt geen valse beloftes zoals “jij gaat 3 kilo per week afvallen”
  • Vraagt direct wat je doelstelling is
  • Informeert vooraf of er fysieke beperkingen zijn waar rekening mee gehouden dient te worden
  • Meet jouw lengte en gewicht op en berekent jouw BMI. Hij of zij adviseert jou op basis van het resultaat van deze berekening
  • Doet tussentijdse metingen gericht op vetpercentage en spiermassa, zodat de voortgang voor jou helder is
  • Focust zich tijdens de training op JOU en niet op zichzelf of anderen
  • Let tijdens de oefeningen continue op jouw houding en corrigeert hierop
  • Geeft gevarieerde en uitdagende trainingen
  • Heeft een adviserende rol, zowel fysiek als mentaal
  • Weet jou goed te motiveren
  • Bereidt zijn training goed voor
  • Neemt de tijd om je alles uit te leggen en onderbouwt zijn theorie over je training (iedere keer!)
  • Zorgt ervoor dat jij je training echt leuk vindt. Het is belangrijk dat jullie ook lol kunnen maken en jij plezier en energie haalt uit de training

Heb jij al een personal trainer en voldoet deze aan bovenstaande punten? Blijf dan gerust bij hem of haar.
Ben jij nog op zoek naar een goede personal trainer in Haarlem? Dan ben jij bij ons van harte welkom!

Deel dit bericht