Puur Leven: Weg met Lightproducten en E-nummers!

Als ik in de rij bij de supermarkt sta, kijk ik stiekem wel eens naar de boodschappen die degene voor mij dan net op de band neerlegt. Voorbeeldje: Becel boter, Optimel drink, kwark, smeerkaas, pindakaas, jam en zoetjes. Je zou denken: toch niks mis mee? Iemand die graag verantwoord leeft en zijn of haar voedingsproducten zorgvuldig uit kiest. De verpakkingen van deze producten waren echter allemaal voorzien van het woordje “light”, en daar is, in tegenstelling tot wat je zou denken, wél wat mis mee.

Oorzaak van disbalans
Lightproducten bevatten namelijk nogal wat chemische toevoegingen. Alle vetten en zoetstoffen worden door de fabrikant uit het product gehaald, zodat zij minder calorieën bevatten. Dit wordt echter vervangen door andere chemische smaak- en geurstoffen (E-nummers), zoals aspartaam, wat juist erg schadelijk is voor je lichaam en gezondheid. Veel onderzoekers zeggen zelfs dat lightproducten en E-nummers de (mede)oorzaak zijn van ziektes als Diabetes type 2, kanker en gedragsstoornissen als ADHD.

De invloed op de hormoonhuishouding
Chemische toevoegingen brengen ons lichaam dus uit balans. Dat geldt niet alleen voor voeding, maar ook voor bijvoorbeeld cosmeticaproducten. Sommige chemicaliën kunnen door het lichaam worden afgebroken, maar dat geldt niet voor de kunstmatige synthetische chemicaliën die door de mens zijn gemaakt. Zij verstoren onze lichamelijke huishouding. Deze stofjes, toegevoegd aan producten die wij massaal inslaan, omdat de verpakking claimt dat het een bewuste keus is of 0% vet bevat, zijn dus helemaal niet zo goed als we denken. Ze hebben invloed op de gewichtsregelende hormonen. Hormonen die de productie van insuline, oestrogeen en steroïden vergroten en de invloed van de schildklier, testosteron, groeihormoon, adrenaline en dopamine verkleinen. Hormonen die ons juist helpen slank te blijven. Doe je dus niet tegoed aan saaie en smaakloze lightproducten, maar kies liever voor pure producten.

Cosmetica en verzorgingsproducten
Er wordt ook wel gezegd dat vrouwen in de regel minder snel afvallen dan mannen doordat ze vaak meer gifstoffen in hun lichaam hebben. Want naast voeding bevatten ook cosmetica- en verzorgingsproducten veel toevoegingen. Stoffen die bijvoorbeeld shampoo extra laten schuimen of geurstoffen die jou naar een veld met bloemen laten ruiken, maar wel schadelijk zijn voor jouw lijf. Let ook eens op wat jij allemaal op je gezicht smeert. Heb jij dit echt allemaal nodig? Welke producten zou je kunnen vervangen door een natuurlijker variant? Vergeet overigens niet dat de basis voor een mooie huid van binnenuit wordt gecreëerd, door middel van het eten van de juiste voeding.

Detoxen en Etiketten lezen
Ben jij na het lezen van dit stuk toe aan een detox kuur? Geen rare drankjes of klysma’s, maar gewoon lekker sporten? Gewoon doen! Tijdens het sporten heb je meer zuurstof nodig, je ademt dieper in waardoor er meer zuurstof in het bloed terecht komt. Chemische stoffen, opgeslagen in jouw vetcellen worden vervolgens sneller afgevoerd (doordat je gaat zweten) en de vetverbranding wordt gestimuleerd.

Daarnaast dagen we je uit om tijdens het boodschappen doen eens te letten op etiketten. Sommige etiketten bevatten ingrediënten met hele kleine lettertjes. Klein, zodat het aantal E-nummers dat vermeld dient te worden, er toch nog op past! De vuistregel is, hoe minder toegevoegde ingrediënten, hoe beter (lees: natuurlijker) het product is en dus beter voor jouw lichaam. Het grote geld wordt verdiend met producten waar jouw lichaam weinig aan heeft en wij trappen er allemaal in! Wees dus vooral kritisch en stop niet zomaar alles in jouw boodschappenmandje. Want..een mooie huid, glanzend haar, stralende ogen, een fit en energiek gevoel en een eerlijke kans om op gewicht te blijven of zelfs af te vallen, dat willen we toch allemaal?

Deel dit bericht